The Cool People :)

Selasa, 16 April 2013

Disebalik nama =.=

Bismillahirahmanirahim 

bila siang bertukar malam , secara semulajadinya mata menjadi layu , badan meraung-raung terkinja -kinja tergedik-gedik minta tuannya baring di atas katil , lalu tangan menjadi semakin cepat, pantas , dan ligat mem-beresin-kan segala kerja .. 

tangan jadi laju siapkan kerja sedia ada sebabbbbbbbbbbbbbbbb ... nak bukak lappy dan ONLINE . hihi :D

 Assalamualaikum semua 


hari ni nak cerita pasal "disebalik nama " aku. 

my name is IBTISAM .. IBTISAM BINTI HASHIM .. tiada Nur , Nurul , Siti , Nik , Che , Teh n so on .. 


just IBTISAM .. Very simple bukan ? and syam veryyyyy-verryyyy admit ..most ppl around me when they see my name .. they will say "what ? ibtisam ? ni lelaki ke perempuan ? " = ='

ohhhh ! sungguh sedih tahap nak terjun bangunan u know ! diri ini terselah sifat dan rupa kewanitaan mereka sesenang hatiii je tanya soalan yang super duper menyakitkan hati dan meruntunkan kalbuu ni .. *sobs-sobs lap hingusss ..

okey hingus dah lap !


Duluuuu ...


normally ,bila syam go anywhere n bila ada orang tnya "what is your name"? 

syam terus jadi macam kaku and segan nak cakap .. 

yelaaa mesti orang yang tanya tu akan cakap macam ni .. 

"hahh ? hahh what ?? "

takpun ada yang bajet dan lambat tangkap sikit akan cakap macam ni ..

"hah ? ib.. zammm  .... hah ? nama apa ? "

takpun ada yang main kasar sikit akan cakap macam ni  ..

"hah ? ibtisam ? kenapa nama macam lelaki ?"

DAN ada yang super awesome sikit akan cakap macam ni ..

"hah ? ibtisam ? WOW ! Sedapnya nama .. sooooo unique ! " *haa orang macam ni syam suka . HAHA


so dulu waktu kecik-kecik memang rasa segan laaa bila orang tanya nama sendiri .. 

syam ingat lagi dulu waktu syam dalam 4 tahun ke 5 tahun macam tu laa syam pernah hentak-hentak kaki sambil menangis meraung suruh ummi tukar nama . HAHA . weh jarang tau anak mintak parents tukar nama. aku ni kira macam special case lah bagi abah umi untuk handle haha sorry abah ummi. Janji tak buat lagi 


Pastu bila anak - anak kawan umi tanya nama syam .. syam terus bisik kat umi suruh cakap nama lain. Umi layankan je anak dia yang sorang. lagi sekali sorry umi abah haha





tapi itu semua dulu .. waktu syam masih kecil dan comottt .. 

since dah besar dan comel niii * ampun ! saya perasan lagiii 

bila orang tanya what is your name ?

syam secara confidentnya akan bagitahu nama syam dengan pronunciations yang betul , tepat dan tuntas sekali ==' 

dengan sebutan yang betul dan keyakinan yang tinggi bila sebut nama tu .. Insyaallah orang tak akan tanya lagi soalan2 seperti diatas tadi . 


kalau dia suruh ulang lagi .. memang makan kasuttt lah jawabnya . * tettttt .. bajet berani-berani je kan :P

Maksud Ibtisam ni ape yer ?


okey .. dalam buku nama-nama Islam terpilih .. Ibtisam means Senyuman .. :)

Tu yang suka senyum macam  kerang wangi  tuh   .. HAHA 

masa hari sukan sekolah dolu-dolu Ustazah Rohana  pernah cakap kat syam taw

 "memang kenalah mak awak bagi nama IBTISAM dekat awak ni kan ? "

im cluelesss .. and syam tanya ustazah .. 

"kenapa ustazah "

then ustazah cakap .. 

"yelaaa time lumba lari pon senyum lagiii " 

hehehehhehehehe ..sambil senyum kat ustazah . 

bila besar dan makin cantik ni *ampun ! saya  perasan lagii .. syam rasa bersyukur dengan nama ni ..

memang senang sangat nak senyum kat orang ,. yelaa dah nama pun senyuman kan .. plus , senyum itu sedekah .. cuma tarik sikit otot kat mulut ni sampai ke pipi sikit dah senang-senang Allah bagi pahala kan ? *dengan syarat kena ikhlas laaa :)

guys , nama pun beri kesan taw dekat diri dan sifat kita .

Islam sendiri pun memandang mulia terhadap nama seseorang dan jadikan ia sebagai hak seseorang muslim . Nama sangat signifikan sebab dia adalah pengenalan diri and berkaitan dengan sabitan keturunan , nilai kehormatan dan maruah * i guesssssss ..


kalau kita kaji , bermula dengan penciptaan manusia lagi ALLAH dah namakan bapa manusia yang pertama dengan nama Adam .. :)

so that  , islam menganjurkan nama - nama yang baik untuk diberikan kepada seseorang sebab nama itu akan dipanggail oleh Allah pada hari akhirat sebagai pengenalan diri .. :)





And  i  think i need to stop typing and cakap banyak-banyak ni :D


SO , i'll bebel banyak-banyak later yer ..

keep calm , smile and love Me ! 
thanks for reading this entry !


 










11 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

cantiknya nama macam tuan dia :P

IBTISAM HASHIM berkata...

yeahhhhh ! cantikkan cantikkan .. hahaha . tuan dia taklah , bese2 jo . btw, tq !

Tanpa Nama berkata...

ibtisam................
nice

Tanpa Nama berkata...

nanti nak letak nama anak IBTISAM la.senyum je memanjang..in add,dapat pahala.muhaha:D
NICE blog

Tanpa Nama berkata...

KAKAK kita pun nama ibtisam juga,pun suka senyum.weheeeeeeeeeeeeeee

Muhammad Faiz Mohamed Saaid berkata...

senyuman itu sedekah

IBTISAM HASHIM berkata...

yes .. alhamdulillah .. so , smile always :)

eyriqazz berkata...

Unik namanya, cantik orangnya..

IBTISAM HASHIM berkata...

@eyriqazz : ololo . kita biasa je . tqvm :D

ain ayie berkata...

sampaikan nk tukar jadi nama lain . LOL ! ingat tukar nama macam tukar baju uollllsss :)

IBTISAM HASHIM berkata...

AIN AYI : alaaaa senyap la senyap laaa :P