The Cool People :)

Isnin, 21 Januari 2013

Sweet sour yang sangat Sweetttt macam tuan dia :)

Hola holi ku beri nama , saudara saudarii cikeboom cikeboomm .. HAHA .. haii uolls , GOOD night everbody ! have a nice dream somebody ! haha XD .. 

1 . 39 a.m? masih tak tidur lagi budak kecik nie .. *kecik lah sangat kan .. eh biau le , kan kita dah tak sekolah esok ! :P .. boleh tidur lamabat-lambat kan ? * pehhh hilang seri muka kot tidur lelewat cam gini kan ? 

okey , according to my title kat atas tuh  ialah "Sweet sour yang sangat Sweet" , hah ? apa kejadahnya budak comel ni nak update pasal sweet sour malam-malam rabun yang hampir buta cam ni ? gila ke hape ? orang malam - malam ni update pasal cinta-cinta , memori bersama bestfriend di atas pokok kelapa , mandi ayakk terjun ca-me - ca-me dan sebagainya , tangg budak ni punya entry malam -malam cam ni update pasal makanan pulak ... makanan berat-berat pulak tuhh .. Pewhhh  nafsuu makan berbintikan syaitonnnn ke hape hah ?? HAHA .. 

tak lah , akcelii ni cerita semalam ... tapi syam tak sempat pulak nak update kan .. sebab alasan kerana dan reasonnya internet no connection ... i dont know why .. dengkiii sungguh kan internet dengan kita ? syam punya lah excited nak tunjuk kat korang masakan syam nihh .. masuk bilik , onn lappy , tengok no connections dengan wifi kat rumah ni .. hampehhh .. menci-menci .. 

short kan story , semalam kak ain penat .. yela dia baru balik dari U kan .. berjam-jam duduk dalam bas .. then tak brapa nak sihat .. so umi arah kan syam siangg ikan Siakap yang umi beli kat Mydin tu... dengan selamber je cakap kat umi , Okeyyyyyyyyy .. punya semangat nak masak aihh ... 

bila pergi kat sinki .. 

Syam :  Umiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ~ besarrrnya ikan nii ........... macam mana nak siang nie .... :( .. huk2 ...
Umi   :   YaAllah , ikan paus lagi besar syam hoiii.
Syam : *glurpp .. telan air liukk .. terkedu kejap jadinya .. :P .. wash my hand, ambil pisau then mulakan operasi menyiang ikan Siakap .. 

seriously talk , syam jarang siang ikan besor-besor ni ... kalau ikan kembung tu boleh la .. ikan bilis...pehhh .. lagi teror kot ! hahaha .. then, tanpa bantuan sesiapa di dapur makanya syam dapat siapkan "Ikan Siakap Sweet sour yang sangat Sweet" ni .. :P .. syam hidangkan dengan nasi putih , telur goreng dan air buah laici .. MasyaAllah , nikmat tuhan .. rezeki tuhan bagi .. kenyang sangat! sampaikan umi cakap "Haaa , nanti kita beli lagi ikan siakap .. pastu suruh kak syam buat .. takpayah makan kat kedai lagi " .. haha pandai betul umi bodek yerrr .. :P padahal dia masak lagi sedappp .. dapp ... dappp ..






Bahan - bahan :
ikan siakap 2 ekor 
minyak 
bawang putih 
bawang merah 
cili kisar
tomato puree ( in tin ) *kalau tak ada , letak buah tomato yang fresh then dipotong dadu pon boleh .. lagi sedap kot ..
sos cili 
sebiji nenas . *letak banyak - banyak lagi sedap , baru ada rasa sour ..
sayur campur 
garam , ajinamoto , dan gula secukup rasa 
buah timun 
salad * for hiasan 

Cara - cara :
pakai hentam keromo .. haha 
tak lah .. 
1) cuci tangan guna sabun *bersih-bersih tau .. sebab kita nak masak untuk bagi orang makan ni :)
2) ambil kuali , bilas kuali dulu guna air .. :)
3)panaskan kuali , masukkan minyak , panaskan minyak . HAHA
4) Goreng laa ikan siakap tu dahulu .. * syam letak kunyit dan garam sikit , sebab kalau tak letak takut hanyir ..

sos sweet sour :
1) panaskan minyak sedikit 
2) tumis bawang putih dan merah
3) masukkan cili kisar a.k.a cili boh 
4)tumis sampai naik bau ..
5) masuk sos cili dan cincangan buah tomato tadi 
6) masukkan nenas dan sayur campur ..
7) garam dan gula kan secukup rasa .. 
8) lepas dah siap , boleh tuangkan sos tadi keatas ikan siakap yang dah siap diletakkan di atas pinggan .:)

* if nak masamkan lagi , boleh tambah asam keping ..
*nenas dan tomato seimbangkan , supaya tidak terlalu masam =.=
*selamat mencuba !

# nanti kita buat sweet sour  ikan siakap steam pulak okey :) insyaALLAH .. 

thanks for reading!


2 ulasan:

anna belle berkata...

uhh gila sedappppp

IBTISAM HASHIM berkata...

well . haha . try laa :)