The Cool People :)

Selasa, 22 Januari 2013

Puding peach :)

Assalamualaikum awak - awak semuaaa .. :)

hari ini hari Selasa .. :) .. so, hari ini syam buat puding ... puding peach namanya .. *tiada kaitan dengan hari pon .. saja nak buat bila free macam ni kan .. Alhamdulillah , sedap!! kak shu thumbs up!! (Y) .. Umi dan abah suka , adik gembira , kak Ain happy , abang komim riang ketawa dan syam bahagia .. HAHA ..

lets syam show u Puding Peach syam .. =.=










kali ni Syam buat puding ni less sugar sedikit . Kurang manis .. sebab Tok Mek ada dekat rumah kan ..dia tak boleh makan manis-manis ..so syam decide untuk tak buat manis sangat .. supaya dia boleh makan sekali .. 

Nak buat puding ni sangat senang .. sekejap je .. tutup mata guna penutup periuk lutsinar pon boleh buat .. 

Bahan-bahannya pon simple dan mampu milik . HAHA .. okey , meh sini syam ajar macam mana nak buat puding simple ni yer..

bahan - bahan :  
1 paket serbuk agar - agar *jernih .. 10gram ( syam tak ada warna "jernih" tu ,syam guna warna merah )
1 cawan gula ( nak manis, add lagi )
1 tin buah peach ( then potong dadu ) * kalau nak lebih buah peach , gunalah 2 tin :)
1 tin susu sejat ..as know as susu cair .. 
4 cawan air (lebih pon takpe )

cara - cara :
1) masukkan air dan gula dalam periuk yang dah  panas .. 
2) then masukkan serbuk agar - agar .
3) kacau sampai mendidih 
4) dah mendidih , tutup api ...
5) lepastu masukkan susu sejat dengan buah peach yang telah dipotong dadu .. kacau rata .. 
6) tuangkan didalam bekas dan biarkan sehingga puding sejuk .. *letak dalam peti ais 
7) lepas puding dah sejuk , potong dan ngappppp le ... =,=

berdasarkan bahan-bahan kat atas tuh , kita dapat buat dua bekas . Satu kecik , satu besar .. *tapi tak besar sangat .. 

tak besar mana pon . *zoom in

thats all for today .. ada masa try laa , simple , dan sedap .. sesuai nak bawak ke jamuan kelas dan sebagainya .. haha :P

selamat petang and thanks for reading !


8 ulasan:

Muhammad Faiz Mohamed Saaid berkata...

wah , hantar kat rumah saya satu boleh ?

IBTISAM HASHIM berkata...

hahaha .. tak boleh ! sebab dia kena sentiasa ada dlm freezer .. haha

masturasalleh berkata...

waa...rajinnya masak..nmpk sedap..

Mohd Fauzrin berkata...

singgah jap...
http://www.mohdfauzrin.my/

nor afiqah mohamad twontawi berkata...

wah..sedapnya..
gluppp..meleleh air liur ^_^

IBTISAM HASHIM berkata...

hehe ..fiqah : try laa buat ! :)very easy but sgt sedap !

mawar libra berkata...

sedapppp nyerrrrrr.....sejukkk kat tekak...... tq resepi

IBTISAM HASHIM berkata...

hehe .. sama - sama kak :)