The Cool People :)

Jumaat, 8 Februari 2013

my Oreo Cheese cake =,= (unbaked)

Assalamualaikum , haii guys .. today i wanna to share with u about my oreo cheese cake .. cheese ? aww aww .. *boleh gemuk u know kalau makan banyak-banyak .. kan ? tapii kalau "kadangkala" takpe .. 

oreo cheese cake nii actually , i making it semalam .. bila rumah tengah sunyi . and time acit dan acu *my gula hati tengah pergi mengaji .. syam bukan apa , kalau buat siang-siang time diaorang ada dekat rumah nanti tak jadi oreo cheese cake tapi jadi oreo jilat , putar dan celup acit .. :P

since syam jobless ni , syam suka sangat menghabiskan barang-barang dapur umi .. haha .. alhamdulillah menjadi .. tak membazir .. hihi ..
Alhamdulillah , mereka sangat suka dengan kek saya .. *aww sungguh bajet .. abah suka sangat , tok mek sampai cakap sedap berulang-ulang kali .. adik-adik lagii laa .. cheese dgn oreo kalau bersatu mmg tak boleh nak cakap apa laa kan .. lagipon tengok laa siapa yang buat .. well .. *poppin collar .. >,< haha . 
haa .. ni my oreo cheese cake .. syam tak sempat nak snap picture time tengah buat ni .. sebab buat dalam keadaan rushing .. *takut adik-adik balik mengaji dan mengacau .. HAHA .. 
kek ni nak buatnya super easy .. tak bakar pon .. tak payah susah nak tunggu kek tu masak dalam oven .godek-godek masuk dalam peti ais tunggu sejuk plus keras terus boleh ngaappp begitu sahaja :) 


Ini cara - cara nak buat oreo cheese cake :

Dasar kek : 
200gm biskut oreo . ( kalau beli yang bulat2 tu make sure korang kena buang krimnya dulu k.. syam beli yang dah siap hancur tu .. oreo crunched . RM 10.80 )
80gm butter cair.
*campurkan butter dan biskut yang telah dihancurkan , tekan dalam loyang mampat-mampat .
*ratakan dan buh dalam peti sejuk selama 20 minit .

Kek : 
250 gm cream cheese 
200 gm non dairy whipping cream
1 sudu kecil lemon jus (tak letak pon tak pe ) syam gantikan dgn esen vanilla je .
1 1/2 sudu besar gelatin + 100ml air panas. (make sure beli yang halal tau!! ) 
60gm gula halus . (gula kastorrr )
biskut oreo  1 paket . (beli yang dah hancur agak memudahkan kerja anda )

Cara-caranya adalah :

1.Putarkan whipping cream hingga kembang sampai jadi krim.Ketepikan *saya putar Halim,saya putar... hihi
2.Putarkan cheese,gula hingga kembang , then masukkan gelatin ,lemon jus .. then putar biar sebati .
3.Campurkan whipping cream , kaup balik perlahan-lahan dan campurkan oreo hancur tadi . Boh dalam loyang yang ada dasar kek tadi .
4.Masukkan dalam peti ais dan tunggu dekat tepi peti ais tu selama 4 jam . 
5. Lepas kek dah keras jangan eksitedd bebeno yer , deco dahalu untuk attract the attention of others supaya enamored dengan kek anda yer .. :P







for hiasan syam just letak blueberry filling je dekat atas dia .. 
blueberry filling dan air panas sedikit .. campur kedua -duanya pastu kacau rata .. and curah keatas kek :) 

simple bukan ? so , u should try it ! try to make it ! actually , syam  bukan penggemar cheese cake .. but syam buat ni sebab syam just want to put a smile on their face ..my family ! :D

THANK FOR READING !

4 ulasan:

ain ayie berkata...

rindu nak makan kek nie ^_^

IBTISAM HASHIM berkata...

hee ~ nnti kita buat lagi yer :)

laskar pelangi berkata...

slurpppp! terliur

IBTISAM HASHIM berkata...

:D